top of page
IMG_9814.JPG
Violetta Valery (G. Verdi, La Traviata), SNG Opera in balet Ljubljana, Foto: Darja Štravs Tisu

Bio.

Sopranistka MOJCA BITENC bo v sezoni 2022/23 nastopila v SNG Opera in balet Ljubljana v vlogah Micaële (G. Bizet, Carmen), Violette Valery (G. Verdi, La Traviata) in Marguerite (Ch. Gounod, Faust), januarja bo nastopila v HNK Ivan. pl. Zajc v Reki v vlogi Nedde (R. Leoncavallo, I Pagliacci), maja pa bo debitirala v operi v Frankfurtu z vlogo Donne Anne (W. A. Mozart, Don Giovanni).

V slovenskih opernih gledališčih je upodobila Papageno in Pamino (W. A. Mozart, Čarobna piščal), Evridiko (C. W. Gluck, Orfej in Evridika), Liu (G. Puccini, Turandot), Ksenijo (V. Parma, Ksenija), Donno Anno (W. A. Mozart, Don Giovanni), Antonio (J. Offenbach, Hoffmannove pripovedke), Violetto Valery (G. Verdi, La Traviata), Marinko (B. Smetana, Prodana nevesta), Neddo (R. Leoncavallo, I Pagliacci) in Marguerito (Ch. Gounod, Faust). Na poletnem festivalu Zomeropera v Alden Biesnu (Belgija) je nastopila v vlogi Tatiane (P. I. Čajkovski, Jevgenij Onjegin), na poletnem festivalu v Bregenzu (Avstija) je poleti 2017 interpretirala grofico Almavivo v Mozartovi Figarovi svatbi, leta 2018 pa je tam z vlogo Micaële (G. Bizet, Carmen) nastopila na slovitem odru na jezeru. Gostovala je v HNK Ivan pl. Zajc v Reki z vlogo Maje (Z. Juranić, Opera po Kamovu) in na Tiroler Festspiele v Erlu v vlogi Gerhilde (R. Wagner, Die Walküre).

Prejela je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani ter nekaj nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih (1. nagrada, Lav Mirski, Osijek; 2. nagrada in nagrada občinstva, Reka; 2. nagrada, Nowy Sacz; 3. nagrada, Salzburg, Mozartovo tekmovanje; 2. nagrada, nagrada občinstva, nagrada za najboljši sopran in nagrada za najboljšo interpretacijo Mozartovega dela, Deutschlandsberg).

Z diplomo summa cum laude je končala magistrski študij petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst ter še podiplomski študij petja na zagrebški akademiji za glasbo pri Vlatki Oršanić. Dodatno se je izpopolnjevala na seminarjih pri Heleni Lazarski, Vlatki Oršanić, KS Brigitte Fassbaender in kot štipendistka isaOperaVienna pri KS Eddi Moser na Dunaju. Diplomirala je tudi na ljubljanski Medicinski fakulteti.

Kot solistka je sodelovala z različnimi orkestri in zbori (Dunajski simfoniki, zbor in orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, orkester Budimpeštanske opere, orkester Krakowske opere …). Kot koncertna pevka sodeluje tudi z različnimi pianisti.

bottom of page